Vastaamme kaikkiin yhteydenottoihin 24h kuluessa!

Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumppu tuo selvää säästöä sähkölaskuun. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee ilmalämpöpumpun omakotitaloon? Entä millainen laite sopii mökille?

Ilmalämpöpumppu on viisas valinta, joka pienentää sähkölaskua ja parantaa asumismukavuutta sekä sisäilman laatua. Ilmalämpöpumppu hankitaan tyypillisesti sähkölämmitteiseen omakotitaloon tai mökille. Ennen laitteen hankintaa kannattaa vertailla eri ilmalämpöpumppujen ominaisuuksia.

Millainen ilmalämpöpumppu sopii omakotitaloon ja mökille?

Omakotitaloon kannattaa aina valita mahdollisimman energiatehokas ilmalämpöpumppu, joka toimii alhaisissakin lämpötiloissa.

Markkinoilla on paljon ilmalämpöpumppuja, joiden tuotto on vain välttävä Suomen talviolosuhteissa. Sähkön hinta on nyt korkea, joten energialuokituksen A+++ ilmalämpöpumppu on paras valinta. Säästöä tulee jo ensimmäisen talven aikana.

Suomen sääoloissa ilmalämpöpumpun avulla säästää omakotitalon lämmityskuluissa tyypillisesti noin kolmanneksen, kun vertailukohtana on suora sähkölämmitys. Mutta miten ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti? Yleinen virhe ilmalämpöpumpun käytössä on se, että sitä ei pidetä päällä ja että muita lämmönlähteitä ei optimoida lämpöpumpun rinnalla. Säätämällä peruslämmitysjärjestelmää, saadaan ilmalämpöpumppu säästämään maksimaalisesti

Oikein mitoitettuna ilmalämpöpumppu voi säästää lämmityssähkön kulutuksesta noin 20 – 40 %.

Ilmalämpöpumpun lämpötila kannattaa asettaa 3–5 astetta varsinaisen lämmitysjärjestelmän asetusarvoa korkeammalle. Esimerkiksi jos patteritermostaatit on säädetty 17 asteeseen, ilmalämpöpumpun voi asettaa vaikkapa 21 asteen. Patteri alkaa tuottaa lämpöä vasta, kun lämpötila laskee sen kohdalla alle 17 asteen.

Vapaa-ajan asunnon ilmalämpöpumpun tärkeitä ominaisuuksia

lumihiutale

Automaatti­käynnistys

vaikka sähkökatko keskeyttäisi lämmityksen, lämpöpumppu jatkaa toimintaa automaattisesti muutaman minuutin kuluttua sähköjen palautumisesta.

lumihiutale

Teho­lämmitys­toiminto

lämmittää mökin asetettuun lämpötilaan merkittävästi nopeammin verrattuna tavalliseen ilmalämpöpumppuun.

lumihiutale

Takkatoiminto

jatkaa ilman kierrätystä ja tasoittaa tulisijan lämpötilaa, mutta ei tuhlaa sähköä silloin, kun mökkiä lämmitetään tulisijalla.

lumihiutale

Etäohjaus

ohjaa ilmalämpöpumppua ja seuraa kulutusta mistä tahansa älypuhelimen avulla.

lumihiutale

3D-ilmavirtaus

yhdistää vaaka- ja pystysuoran swing-toiminnon, joka pienentää mökin yläosan ja lattiatason lämpötilaeroa sekä ohjaa lämmön myös nurkkiin.

lumihiutale

Viilennys

Lämpimänä vuodenaikana laite voidaan asettaa toimimaan toisinpäin, eli viilentämään ja kuivaamaan asunnon sisäilmaa. Ilmalämpöpumpun toimintoja ohjataan kätevästi sen kauko-ohjaimesta. 

Lämpöpumppu – toimintaperiaate lyhyesti

Ilmalämpöpumppu toimii samoin periaattein kuin jääkaappi. Kun jääkaapin sisällä oleva lämpö sidotaan höyrystimessä kompressorin avulla kierrossa olevaan kylmäaineeseen ja vapautetaan se lauhduttimessa kaapin ulkopuolella, niin lämpöpumppu sitoo ulkona ilmassa olevaa lämpöenergiaa ja kuljettaa sen sisälle. Kesällä ilmalämpöpumppu voidaan asettaa keräämään sisällä olevaa lämpöä ja kuljettamaan sen kylmäaineeseen sidottuna ulos. Samalla huoneilma myös kuivuu.

Lämpöpumpun COP-arvot ja hyötysuhde

Ilmalämpöpumppujen hyötysuhdetta kuvataan lähinnä COP-luvulla. Se kertoo laitteen kyvyn siirtää lämpöenergiaa tietyissä olosuhteissa. käytännössä 7-asteen ulkolämmöllä ja 20-asteen sisälämmöllä. Mitä korkeampi arvo, sitä parempi kyky siirtää lämpöä näissä olosuhteissa. Täytyy muistaa, ettei korkean COP arvon omaava laite välttämättä toimi kunnolla enää -15-asteen lämpötiloissa. Taloudellisinta laitteen käyttö on +10 …. -15 °C lämpötilassa. Nykyaikaisen laatulaitteen käyttö on kannattavaa vielä noin -20 – -25 °C lämpötilassa ja on sanottava, että ainakaan Suomen eteläosassa ei tästä kylmempiä pakkaspäiviä vuodessa kovin montaa ole.

Ilmalämpöpumpun käyttö 

Ilmalämpöpumpun käyttö on helppoa. Toiminnot ja säädöt tehdään kaukosäätimestä. Käyttöhuoltona laite tarvitsee vain ajoittaisen suodattimien puhdistuksen. 

Kuka saa asentaa lämpöpumpun? 

Lämpöpumppujen asennus on luvanvaraista työtä. Asentavan liikkeen täytyy olla Tukesin hyväksymä ja asennuksen saa suorittaa vain ammattitaitoinen asentaja, jolla on voimassa olevat luvat. 

llmalämpöpumpun edut ja höydyllisyys 

Ilmalämpöpumpun etuina ovat sen uusiutuvasta energiasta johtuva ympäristötehokas järjestelmä, alhaisemmat lämmityskustannukset ja kulutetusta suuremman energiamäärän tuottaminen. Pumppu on hyödyllinen sekä kuumalla että kylmällä kaudella talon lämmitykseen tai jäähdytykseen. Vain yksi laite riittää pitämään yllä halutun huoneenlämpötilan. Myös kovalla pakkasella pumppu toimii tehokkaasti ja lämmittää tilat haluttuun lämpötilaan asti. Sellaisessa tilanteessa pumppu pystyy tuottamaan kaksi kertaa enemmän lämpöenergiaa kuin suora sähkölämmitys. Ilmalämpöpumpun asennus on investointi, joka maksaa pitkällä aikavälillä itsensä takaisin. Pumpun mahdollinen käyttöikä ulottuu 10-15 vuoteen, ja laitteen takuuaika on yleensä 5 vuotta. 

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Kaikissa lisätiedoissa ja kysymyksissä käytä yhteydenottolomaketta, autamme mielellämme.

logo logoMitsubishi logo

logo

Uudenmaan Kylmäpojat

benjamin@uukoopee.fi
0500 495 838

Postiosoite (ei käyntiä):
Seulatie 5B, 04360 Tuusula

Copyright © 2024 Three Islands Finland Oy