Vastaamme kaikkiin yhteydenottoihin 24h kuluessa!

Ilma-vesilämpöpumput – kaikki mitä haluat tietää

Ilma-vesilämpöpumpuista lämmitysvaihtoehtona on puhuttu paljon viime aikoina. Jos tarvitset lisätietoja päättääksesi, ovatko ilma-vesilämpöpumput oikea valinta sinulle, lue tämä teksti.

Kun valitsemme uutta lämmitysjärjestelmää niin yksi tärkeimmistä tekijöistä on käyttökustannukset sekä tietysti hankintakustannus. Siksi ilma-vesilämpöpumput erottuvat järjestelmänä, jolla saat huomattavasti enemmän energiaa, pienemmillä käyttökustannuksilla.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus on alussa melko suuri kustannus, mutta se maksaa itsensä moninkertaiseksi seuraavina vuosina lisäksi se nostaa kiinteistösi arvoa mahdollisessa myyntitilanteessa. Kiinteistöt joissa on öljy tai suora sähkölämmitys, ovat huomattavasti vaikeammin kaupattavia.

Millaisia lämpöpumppuja on olemassa?

Voimme erottaa lämpöpumput eri tavoin (teho, ominaisuudet…), mutta yleisin tapa on niiden käyttämän energiatyypin mukaan. Tällä tavalla meillä on:

  • Ilma-vesilämpöpumput
  • Vesi-vesilämpöpumput
  • Maa-vesilämpöpumput – maalämpöpumput

Miksi valita ilma-vesilämpöpumppu?

Lyhyesti sanottuna – ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii vähiten investointeja, ja lämmöntuotto on lähes yhtä hyvä kuin muilla edellä mainituilla lämpöpumpuilla. Lisäksi tätä järjestelmää voidaan soveltaa kaikkiin rakennuksiin, joissa on vesikiertoinen lämmönjakelu, joko lattialämmitys tai vesipatterilämmitys.

Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Periaatteessa jokainen lämpöpumppu ottaa energiaa ulkopuolelta ja siirtää sen rakennuksen sisälle – samalla periaatteella kuin ilmastointilaite.

Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä käyttää ulkoilmaa energialähteenä. Tämä sykli alkaa, kun kylmäaine saapuu nestemäisessä tilassa höyrystimeen, jossa se muuttaa tilaansa kosketuksissa ulkoisen lämpötilan kanssa ja haihtuu. Sitten se kaasun muodossa saavuttaa kompressorin, joka puristaa kaasun jälleen kuumaksi. Kuuma kaasu menee tämän jälkeen lauhduttimeen (lämmönvaihdin), jossa se muuttuu taas nestemäiseksi ja siirtää lämmön lämmönvaihtimen kautta veteen lämmitettäväksi, sitten kaasu palaa ja kierto alkaa alusta.

Tärkeä huomio; nykyiset ilma-vesilämpökoneet käyttävät ympäristöä vähemmän rasittavaa R32 kylmäainetta.

Mikä on niiden kustannustehokkuuden salaisuus?

Kuten olemme jo maininneet, lämpöpumppujärjestelmän asentaminen vaatii enemmän investointeja kuin perinteisen lämmitysjärjestelmän. Oikein käytettynä käytät kuitenkin jopa 5 kertaa vähemmän energiaa kuin lämmittämällä kotisi millä tahansa muulla lämmitysjärjestelmällä. Tämä tarkoittaa – huomattavasti pienempiä kuukausilaskuja.

Esimerkki: 1kw sähköä kohti saadaan jopa 5kw lämpöenergiaa, mikä tekee lämpöpumpusta erittäin tehokkaan verrattuna sähkölämmitykseen, joissa suhde on 1:1 tai öljylämmitykseen, jossa hyötysuhde on uusimissakin laitteissa alle 1.

On kuitenkin tärkeää huomata, että lämpöpumpun toiminta ja hyötysuhde riippuvat useista tekijöistä, kuten eristyksestä, kotisi rakennustavasta, käytetyistä materiaaleista jne.

Yhteenvetona: lämpöpumput säästävät jopa 75 % lämmitysenergiasta perinteisiin lämmitysjärjestelmiin verrattuna.

Kuinka suuren tilan ilma-vesilämpöpumppu voi lämmittää?

Ilma-vesilämpöpumpulla on laaja käyttölämpötila-alue ja oikein mitoitettuna se pystyy lämmittämään jopa usean sadan neliön tilan!

Ja entä kuuma vesi?

Ilma-vesilämpökoneita on lukuisia eri malleja ja yhdistelmiä. Perinteisin järjestelmä sisältää ulkoyksikön sekä sisäyksikön, jossa on käyttövedelle varaaja sekä sähkövastukset, joita käytetään todella kylmällä ilmalla varmistamaan riittävä lämmön tuotto. Jos talossa on toimiva öljylämmitysjärjestelmä niin silloin suositellaan pelkän ulkoyksikön lisäämistä ja mahdollista puskurivaraajaa. Sama pätee, jos kiinteistössä on suora sähkölämmitys vesivaraajaan. Lämpöpumpulla energian tuotto on aina muita järjestelmiä tehokkaampaa ja halvempaa.

Entä jos kodissani on jo vesikiertoinen lämmönjakelu?

Lämpöpumput tukevat laajaa valikoimaa sisäisiä lämmityselementtejä (patterit, lattialämmitys, tuuletinpatteri…). Voit käyttää olemassa olevia lämmityselementtejä, eikä sinun tarvitse tehdä lisäinvestointeja päivityksen yhteydessä.

Jos olet jo päättänyt valita ilma-vesilämpöpumpun, on tärkeää tietää tämä:

Kaikkien edellä mainittujen etujen lisäksi tehokkaan kompressorin, suuren lämmönvaihtimen ja erittäin tarkan järjestelmäohjauksen ansiosta ilma-vesilämpöpumppu pystyy ylläpitämään normaaleja toimintatoimintoja eri lämpötiloissa. Lämmitys toimii normaalisti jopa -28 ℃ lämpötilassa, kun veden ulostulon maksimilämpötila on 60 ℃.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Kaikissa lisätiedoissa ja kysymyksissä käytä yhteydenottolomaketta, autamme mielellämme.

logo logoMitsubishi logo

logo

Uudenmaan Kylmäpojat

benjamin@uukoopee.fi
0500 495 838

Postiosoite (ei käyntiä):
Seulatie 5B, 04360 Tuusula

Copyright © 2024 Three Islands Finland Oy